Gal kavos?  Gilių? Morkų? Cikorijos? 


Gilių kava

gile

Ąžuolas – jėgos ir tvirtybės simbolis, todėl tikima, kad gilių kava jauną žmogų daro gražiu ir ištvermingu, o seną – jaunina ir suteikia jam naujų jėgų. Gilių kava senovėje buvo stiprinami silpni, baikštūs, mažakraujyste sergantys vaikai. Gilės gerina apetitą, turi antibakterinį poveikį, stabdo viduriavimą, gydo virškinimo sutrikimus, ramina žarnyno opas. Be to, jos turi kalcio, vitaminų, mikroelementų, o maistingumu nenusileidžia daržovėms.

Tinkamiausi mėnesiai rinkti giles – rugsėjis ir spalis. Ąžuolo gilės žalios yra karčios, norint panaikinti šį kartumą jas būtina pavirinti. Atrinkite nepažeistas, sveikas giles, išlukštenkite ir palikite išdžiūti. Po dienos ar dviejų jas virkite vandenyje arba piene apie valandą. Po to sumalkite arba sukapokite peiliu ir džiovinkite orkaitėje, galite pašlakstyti grietinėle. Išdžiovintas supilkite į sandarius indelius ar drobinius maišelius.

Prieš ruošiant kavą giles sumalkite. Tada į verdantį vandenį pagal skonį įdėkite gilių kavos ir virkite 3-5 min. Belieka užbalinti pienu arba grietinėle, pasaldinkite cukrumi ar medumi. Gilių kavą galite taip pat paskaninti maltu imbieru, gvazdikėliais ar kardamonu.

Iš gilių kavos ir kiaušinių trinių paruoškite senolių kavą. Jums prireiks 2 šaukštų gilių kavos, 2 kiaušinių tryniai, pusės litro vandens, 2 šaukštų cukraus arba medaus, grietinėlės. Gilių kavą užplikykite verdančiu vandeniu ir pavirinkite. Kiaušinius išsuktus su cukrumi ar medumi užplikykite iškošta gilių kava. Paskaninkite grietinėle.

 

Kaštonų kava

kastonas

Kaštonus rinkite vėlų rudenį, kai jie visiškai subrendę ir gerai lukštenasi. Nulupę rudą odelę, juos pavirinkite piene, apdžiovinkite ir smulkiai supjaustykite peiliu arba sumalkite mėsmale. Kaštonus suberkite į skardą ir palengva gerai išdžiovinkite bei pakepinkite iki rusvos spalvos. Apskrudintus smulkiai sumalkite kavamale.

Pieną su vandeniu užvirinkite, sudėkite kaštonų kavos miltelius, sumaišytus su trupučiu druskos. Užvirusią kavą nukelkite nuo ugnies, sandariai uždengtą palaikykite kelias minutes, kad nusistotų.

Trūkažolės (Cikorijos) šaknų kava

cikorija

Skrudintos ir maltos paprastosios trūkažolių šaknys – tai žymus kavos pakaitalas – cikorija. Dėl karčiųjų medžiagų cikorijos kavos skonis primena tikrą kavą. Trūkažolės šaknis geriausia rinkti prieš augalui pražystant. Surinktas šaknis nuplaukite ir išdžiovinkite. Tada jas sulaužykite ar stambiai sumalkite ir paskrudinkite. Ruoškite kaip ir kitus kavos pakaitalus, skaninkite pienu, grietinėle ar medumi.

Šioje kavoje daug inulino, kuris teigiamai veikia žarnyno florą ir tokiu būdu pagerina virškinimą bei didina atsparumą. Cikorijos kava pasižymi antiseptiniu, apetitą keliančiu, tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu poveikiu.

 

Kiaulpienių šaknų kava

kiaulpiene

Kiaulpienių šaknis rinkite pavasarį, prieš joms sužydint arba rudenį. Jas švariai nuplaukite ir supjaustykite maždaug 1 cm ilgio gabaliukais, storesnes perskelkite pusiau ir džiovinkite orkaitėje.

Visiškai išdžiuvusias šaknis paskrudinkite keptuvėje arba vidutinio karštumo orkaitėje iki jos taps panašaus rudumo kaip kavos pupelės. Paskrudintas šaknis nedelsiant sutrinkite arba sumalkite mėsmale, nes atšalusios jos pasidaro labai kietos. Prieš vartojimą permalkite kuo smulkiau kavamale. Šaknys laikomos džiovintos, o skrudinamos tik prieš vartojimą.

Šis gėrimas stimuliuoja skrandžio sulčių sekreciją, gerina apetitą, mažina vidurių užkietėjimą. Kiaulpienė vartojama gydant kepenų sutrikimus, ji skatina tulžies sekreciją, palaiko gerą kepenų funkciją, todėl rekomenduojama vartoti detoksikuojant kepenis.

Trūkažolės ir kiaulpienės šaknų kavos mišinys itin sveikas gėrimas, malšinantis troškulį, gerinantis virškinimą, tonizuojantis, skatinantis kasos ir kepenų veiklą, naudingas diabetikams. Tinka pagardintas pienu ar grietinėle.

Varnalėšų šaknų kava

varnalesa

Galite pasiruošti puikų gėrimą iš varnalėšos šaknies. Ši kava gerina kraują ir malšina reumato simptomus. Kavai ruošti geriausia rinkti pirmų metų varnalėšos šaknį. Bet tai tik rekomendacija. Nuplaukite, sutrinkite arba supjaustykite smulkiais gabalėliais. Lėtai išdžiovinkite orkaitėje ir rupiai sumalkite. Paskrudinkite iki norimo tamsumo ir iš j

o ruoškite kavą. Galite maišyti su kitais kavos pakaitalais.

Varpučio kava

varputis

Varpučio šakniastiebius nuplaukite, supjaustykite, sudžiovinkite ir atsargiai iki rudumo paskrudinkite orkaitėje. Tada sumalkite kavamale. Ypač skani ši kava būna sumaišyta su kiaulpienės šaknimis.

Varputis pasižymi šlapimą varančiu, atsikosėjimą lengvinančiu, kraujavimą stabdančiu ir prakaitavimą skatinančiu poveikiu.

Morkų kava

morkosNuo seno mūsų šalyje buvo mėgstamam morkų kava. Ji labai maistinga ir ypač tinka vaikams. Morkų galite prisidžiovinti rudenį ir gerti kavą visą žiemą, pavasarį iki kito morkų derliaus.

Morkas nuskuskite, sutarkuokite stambia tarka ir džiovinkite skardoje, kol pasidarys tamsiai rudos. Į puodą įpilkite vandens, užvirinkite. Į verdantį vandenį suberkite morkas, pavirinkite kelias minutes ir, nukėlę nuo ugnies, palaikykite 10-20 min., kad pritrauktų. Paduodant į stalą, į puodelius pilkite 2 dalis morkų kavos, 1 dalį grietinėlės. Saldinkite pagal skonį. Morkų kavą taip pat galite balinti pienu arba ledais. Skani ji ir šalta, paskaninta vaniliniu cukrumi ir plakta grietinėle.

Šermukšnių kava

sermuksnis

Šermukšnio uogos renkamos po pirmųjų šalnų. Kartais rekomenduojama jas rinkti prieš šalnas, kadangi tuomet jose esti daugiau veikliųjų medžiagų. Tačiau po šalnų surinkti vaisiai nebebūna tokie kartūs. Jei rinksite prieš šalnas šviežius šermukšnio vaisius specialiai pašaldykite.

Kavą galite ruošti ir iš šermukšnio uogų arba jų išspaudų. Džiovintas uogas ar išspaudas paskrudinkite ir sumaišykite su kitais kavos pakaitalas: paskrudintomis morkomis, cukriniais runkeliais ar kiaulpienių šaknimis. Dar sykį viską permalkite ir vėl truputį paskrudinkite. Po to sumalkite kavamale.

Šermukšnio uogos gydo įvairius virškinamojo trakto, inkstų ir šlapimo pūslės akmenligę, aterosklerozę, hipertoniją, hemorojų, reumatą, mažakraujystę.

Erškėtuogių sėklų kava

ersketuoge

Turbūt daug kas mėgsta erškėtrožių arbatą, tačiau kava ruošiama ne iš uogų, o iš jose esančių sėklyčių. Erškėtrožių sėklos aplipusios plaukeliais ir prieš džiovinant juos būtina nuvalyti. Sudėkite jas į lininį maišelį ar tarp dviejų skiaučių ir gerai patrinkite, kol aštrūs plaukeliai atsiskirs nuo sėklų.

Nuvalytas sėklas iki rudumo spraginkite švarioje sausoje keptuvėje nuolat pamaišydami. Spragintas sėklas laikykite sandariai uždarytuose nedideliuose stiklainiuose sausoje patalpoje. Prieš verdant kavą jas sumalkite, užplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite uždengtas 5-10 min. Skaninkite pienu ar grietinėle. Galite maišyti su kitais kavos pakaitalas.

Grūdų kava

kvieciai

Grūdų kava ruošiama iš miežių, kviečių ir kitų grūdų. Daugumos žolių sėklos taip pat gali būti kavos pakaitalu. Paeksperimentuokite, kad atrastumėte tą skonį, kuris bus malonus būtent jums. Ruoškite taip kaip ir kitus netikros kavos gėrimus.

Galite išbandyti grūdų ir morkų kavą. Miežių arba kviečių grūdus išdžiovinkite, sumalkite ir sumaišyti su džiovintomis morkomis. Mišinį paskrudinkite užbarstę šaukštelį cukraus. Į verdantį vandenį įberkite grūdų ir morkų mišinio (1-2 šaukšteliai puodukui), pavirinkite 10-15 min. ir palikite kelias minutes, kad pritrauktų. Skaninkite karštu pienu ar grietinėle.

Kaimiškai kavai paruošti reikės po dvi stiklines kviečių ir gilių, po stiklinę cukrinių runkelių ir morkų. Kviečius ir giles parą pamirkykite vandenyje, po to užpilkite pienu ir pavirkite ant silpnos ugnies. Nusunkus sumalkite ir džiovinkite orkaitėje kol parus. Morkas ir runkelius stambiai sutarkuokite ir išdžiovinkite. Paruošto mišinio dėkite į vandenį ir pavirinę paskaninkite pienu.

Reklama