Dažnai žmonės stebisi, kad namie galima pasigaminti jogurtą. Dauguma įsivaizduoja, kad jis gaminamas kažkokias ypatingais būdais. Be to, jie galvoja, kad tai užima labai daug laiko, kurį praleisti virtuvėje šiuolaikiniam žmogui atrodo tikras laiko švaistymas. Tiesa, išgirdę apie mano gaminamą jogurtą dauguma pažįstamu nesistebi, nes žino, kad aš ir duoną kepu namuose, tačiau duonos kepinui arba reikia specialios duonkepės, arba nemažai įgudžių ir žinių. O jogurtą gaminti paprasta. Internete pilna jogurto gaminimo receptų ir iki šiol tiems, kurie norėdavo išmokti jį gaminti, pagooglinus nusiųsdavau vieną iš šių receptų. Dabar aš tik papildysiu šių galimų nuorodų sąrašą.

Užvirinu pieną, paprastai apie litrą. Aš gaminu iš “žalio” pieno, nors pavyksta ir iš pasterizuoto (šio net nereiks užvirinti, pakaks pašildyti iki reikiamos temperatūros). Atvėsinu jį iki tokio vėsumo, kad būtų galima pirštą jame išlaikyti apie 10 sekundžių. Įpilu kelis šaukštus iš anksčiau likusio jogurto arba, jei tokio nebeturiu, mažą indelį pirktinio gyvo jogurto be priedų. Puodą su jogurtu uždengiu ir palieku keliom valandom, dažniausiai per nakti. Galima pridengti, kad laikytųsi šiluma, tada pienas pavirs į jogurtą per kokias 4 valandas. Svarbu, kol nesutirštės, jo nemaišyti ir nejudinti. O kai jau sutirštės, dėkit į šaldytuvą arba tiesiai į burną, vieną ar su priedais.

Gerai susistovėjusį jogurtą galima kabinti šaukštu. Nepaisant to, gal kam atrodys, kad jis nėra pakankamai tirštas, na toks kaip pirktinis. Jis iš tiesų šiek tiek mikštesnis, tai tik dėl to, kad jame nėra želatinos ir jokių kitų tirštiklių. Jei tikrai mėgstate jogurtą ir iki šiol valgėte tik pirktinį, išdrįsę jį pasigaminti patys, ateityje sutaupysite nemažai pinigėlių.

Advertisements